Stefan Theunissen, nooit uitgeleerd. Meubelmaker – Arnhemmer – Product Designer.

Verhaal van: Wilmar Alex Tax

Stefan Theunissen | Gobi Amsterdam

Dit is een serie verhalen over kunstenaars, makers, creatieven die ons inspireren op verschillende manieren, bijvoorbeeld om wat ze maken, hoe ze denken, wat ze zeggen of schrijven. Soms zullen we samen met hen iets (proberen te) maken op zoek naar nieuwe wegen, inspiratie en creaties.

 
Stefan Theunissen, nooit uitgeleerd. Meubelmaker – Arnhemmer – Product Designer.

Deze eerste editie gaat over Stefan Theunissen, meubelmaker – Arnhemmer – productdesigner –, met een duidelijke passie voor creëren van nieuwe producten uit verschillende, ongebruikelijke (combinaties van) materialen. Stefan heeft z’n meubelmaker skills geleerd op vakschool CIBAP in Zwolle:

 

“Bij het CIBAP heb ik met name leren ‘maken’ in de meest letterlijke zin van het woord, inclusief het digitale onderdeel daarvan (o.a. 3D ontwerpen). Tijdens mijn opleiding onderzocht ik wat de mogelijkheden zijn van materialen en constructies waarbij ik graag de grenzen opzoek. Tegelijkertijd ben ik iemand die functionaliteit heel belangrijk vindt.”

 

Multicloset

Een mooi voorbeeld van wat Theunissen bedoeld is zijn Multicloset ,een kast waarvan het frame op twee manieren te gebruiken is, met planken die horizontaal en verticaal vrij kunnen bewegenom de indeling naar wens aan te passen, en waarvan je kleur en aantal ook zelf bepaalt.

 

Op de vraag waarom hij ook nog naar de Kunstacademie van ArtEZ wilde is het antwoord helder: verdieping en verbreding.

 

“Ik wil geïnspireerd worden door nieuwe impulsen en mijn huidige kennis verder verdiepen. In deze fase van mijn opleiding leer ik met name onderzoeken wat je allemaal kunt met allerlei verschillende materialen werktechnieken: ik werk op dit moment in de keramiek werkplaats, met onder andere andere gips, klei en porselein; ik onderzoek de mogelijkheden van de materialen en probeer de gevonden kenmerken en mogelijkheden toe te passen op andere materialen of juist in een combinatie. Vorig semester heb ik bijvoorbeeld sieraden gemaakt van iets schijnbaar waardeloos: aluminiumfolie. Als je dat combineert met Epoxy krijg je een mooi gehard materiaal wat wel iets wegheeft van zilver. Ik heb hiervoor gewoon een rol aluminiumfolie van de buurtsuper gebruikt, verticaal doorgezaagd, waardoor het enerzijds aan elkaar gaat smelten (door de hitte) en anderzijds duidelijk zichtbaar de laagjes houdt. Van dit materiaal kunnen bijvoorbeeld prachtige ringen gemaakt worden. Het werk is onder andere te zien bij Galerie Marzee in Nijmegen.

 

 

Arnhem

Dan moeten we het nog even hebben over de uitvalsbasis van Stefan: Arnhem. Een prachtige stad die grenst aan een van Nederlands’ mooiste natuurgebieden: de Veluwe. Stefan vindt het moeilijk om één favoriete plek te noemen in de stad waar hij opgroeide en veel vrienden en familie heeft. Het ligt eraan hoe hij zich voelt, wat de gelegenheid is en het gezelschap. Het bekendste park van Arnhem ‘Sonsbeek’ is zeker een van de plekken waar hij graag komt. De Rijnkade is ook een gezellige omgeving. Qua cafés is Den Koopman goed en sfeervol voor speciaalbier en binnenkort wordt ‘t Taphuys geopend in de stad.

 

Sonsbeek Arnhem | Gobi Amsterdam

 

Jingdehzen, China

Binnenkort gaat Stefan in het kader van zijn studie naar Jingdehzen, China, de wereldhoofdstad op het gebied van porselein. “Natuurlijk gaan we ontzettend veel leren over hun eeuwenoude tradities, kennis en ongeëvenaarde vakmanschap ten aanzien van Porselein. Daar heb ik veel zin in. Maar we gaan zeker ook samen met hen het porselein ambacht hacken, kijken wat we kunnen doen buiten de gebaande paden.”

 

Porselein Stefan Theunissen | Gobi Amsterdam

 

Stefan X Gobi

We vonden veel overeenkomsten tussen Stefan’s levenshouding – op zoek naar nieuwe materialen, manieren om objecten te maken – en die van ons en Gobi. Daarom hebben we Stefan uitgenodigd om een eigen, unieke Gobi van scratch te maken. Zijn eerste gedachte: echt zand uit de Gobi woestijn gebruiken en in combinatie met epoxy als basis gebruiken.

 

“Je zou alleen maar Gobi woestijnzand en epoxy kunnen gebruiken, maar ik denk dat ik op zoek ga naar een combinatie van materialen. Maar hij moet vooral ook goed zitten, functionaliteit en draagcomfort is een must.”

 

We zijn enorm benieuwd en zullen de ontwikkelingen op de voet volgen. Over een tijdje komen we terug met een update.

 

GOBI

 

Wilmar Alex Tax

What I love in life:

  • Travelling & meeting (new) people across the world 
  • Music, from hiphop to punk, from industrial to classical 
  • Brands with a true story behind them 

You can follow me on Twitter, Instagram and LinkedIn 

Meer verhalen

Wooden sunglasses by Gobi | Gobi Amsterdam Bram Roelink Sweden | Gobi Amsterdam Gobi 1 | Gobi Amsterdam